Korsett 1670-1680-tal

Denna gången blev det något helt nytt. Det är första gången jag syr en korsett, och jag blev väldigt nöjd med resultatet. Mönstret är baset på ett mönster från www.reconstructinghistory.com, som i sin tur är baset på en bevarad korsett, som återfinns på Museum of London. Reconstructing history’s mönster säljs i Sverige av bland annat www.handelsgillet.se Korsetten är sydd i ett lager “brokadtyg” ytterst, två lager kraftig bomull som mellanlägg, och ett lager naturfärgat linne som foder. Som styvnadsmaterial har jag använt rensfjäder från Clas Ohlsson. Anledningen till att jag har använt de tyger och material som jag har gjort, är att det är den första korsetten jag syr. Därför ville jag inte lägga ner för mycket tid och pengar på att hitta “rätt” material. Först vill jag lära mej sy korsetter ordentligt.

Jag började med att klippa ut alla lager, för att sedan sy ihop mellanläggen med yttertyget med alla kanaler. Därefter sydde jag ihop korsetten och sydde snörningshålen i ryggen. Eftersom jag ännu inte hade fodrat den, men snörningshålen skulle gå genom fodret så sydde jag dit en separat linneremsa på platsen för snörningen. När detta var klart så var det dags för att sätta i styvnadsmaterialet. Jag nöp av rensbandet i lagom längder, och tejpade ändarna för att de inte ska nöta på tyget. Till sist sydde jag i fodret, del för del från rätan. Detta var ett ganska tidskrävande jobb, men det finns två anledningar till att jag gjorde så. Dels så ville jag att fodret skulle passa in så bra som möjligt, så att det inte blir för mycket tyg i skarvarna, och dels så vill jag att man ska kunna byta fodret, eftersom korsetten inte kommer gå att tvätta. Sist sydde jag dit ett band runtom hela korsetten.

img_0061.jpg
Här ser ni tydligt hurjag har sytt snörningshålen på separata bitar, för att kunna byta de största delarna av fodret, utan att förstöra snörningen

img_0048.jpgimg_0052.jpg

Framifrån, resp bakifrån. Ber om ursäkt för de olika ljusen på bilderna…

img_0062.jpgimg_0055.jpg

Utsida resp insida. Har en viss fundering på om man kan vända korsetten ut och in för att få den att passa en enklare lajvroll, eftersom den då ser ut att vara gjord i linne, med betydligt fler skarvar.

Mot slutet av april kommer det förhoppningsvis upp bilder där korsettens ägare har den på sig, det ser inte helt bra ut att visa en korsett på detta sätt.

This entry was posted in 1600-tal, Korsett. Bookmark the permalink.

0 Responses to Korsett 1670-1680-tal

 1. Katze says:

  Wow, väldigt vacker korsett, vart har du hittat mönstret? :)
  Jag har letat lite överallt på internet efter ett trevligt korsett mönster men hittar bara invecklade beskrivningar tyvärr.

  Skulle bli jätteglad för tips och hjälp.

  Änn en gång, väldigt snyggt handarbete!

 2. adamnorman says:

  Tack så mycket, alltid kul när besökare uppskattar ens arbete :)

  Mönstret kommer från http://www.reconstructinghistory.com, som har en hel del korsettmönster. Tyvärr så är det svårt att få tag på mönster till 1600-1700-tal på nätet, 1500-tal finns en del, men inte senare modeller. Annars kan säkert Corsets and Crinolines av Norah Waugh vara intressant, har inte läst den själv, men andra böcker av Waugh är väldigt bra.

  Lycka till med hantverkandet!

 3. putte says:

  Tjenare…
  Skulle hon kunna sy en sådan korsett i lack??
  Svart tjock lack..
  O vad skulle priset bli då???
  Eh..har den stål i???

 4. adamnorman says:

  Hej!

  Jag vet inte vem du menar med “hon”, eftersom det är jag som har sytt den. Och jag var av han-kön sist jag kollade efter… Men struntsamma… Jag vet inte riktigt om jag kan sy en i lack, har aldrig testat. Men vi kan ju snacka vidare om det. Om inte jag kan så vet jag säkert någon som både kan och vill… Maila mig på adamnorman42@gmail.com, så pratar vi vidrare!

 5. Pingback: Boning for pocket hoops, check! « Fuchsia’s 18th century dress