Läderflaskor

Nu har jag testat på lite nytt hantverk, och jag måste säga att jag är väldigt nöjd. Läderflaskor är ett väldigt roligt alternativ till glasflaskor och keramikflaskor på lajv. Dessutom är de ett bra tidsfördriv på långa tågresor… Samtliga flaskor är sydda i veg-garvat läder, eftersom de ska gå att dricka ur och för att de ska gå att forma. Kromgarvat och syntetläder går alltså bort (som alltid). Efter att jag har sytt ihop dom så lät jag dem ligga i blöt över natten. Därefter fyllde jag dem med sand, som jag packade hårt och la in i ugnen på 50-60 grader. Detta ledde till många nyfikna blickar i korridoren. När detta var klart så tätade jag med med bivax.  Den stora tunnan blev inte helt tät, utan krävde en omvaxning.

Flaskorna rymmer två, fem samt tjugotvå deciliter, och alla har kompletterats med bärremmar.

img_0117.jpgimg_0120.jpgimg_0122.jpgimg_0115.jpg

This entry was posted in Assecoarer, Läder, Medeltid. Bookmark the permalink.

0 Responses to Läderflaskor

  1. Fråga: Varför lade du in flaskorna i ugnen efter att du hade fyllt på med sand?

  2. adamnorman says:

    För att skynda på torkningsprocessen, sanden är alltså genomblöt, även om det framgår dåligt av texten. Jag häller i den torr, och fyller på med vatten för att kunna pressa ut den så bra som möjligt. Det går att köra utan ugn också, men torkningstiden blir avsevärt längre. Dessutom får man en viss härdning redan där, vilken gör att flaskan blir väldigt hård när man vaxar den. Hoppas svaret ger lite klarhet i frågan ;)

  3. Pingback: kravallslojd.se » Blog Archive » En tidig morgon någonstans i Sverige…