Jaktklänning 1690-tal

Denna klänning sydde jag i hemlighet till min flickväns födelsedag. Jag hade redan sytt en korsett som hon visste om, och hade därför tillgång till en del mått. Resten fick gå på tur och lite skicklighet. Dock ska tilläggas att korsetten och klänningen inte riktigt stämde överrens. Därför bär hon en annan korsett under klänningen.

Dräkten består av en särk som är sydd i bomull, där jag har veckat de vida ärmarna mot ärmmanschetter och vidden i själva särken mot en krage. Efter det kommer korsetten, som finns i ett tidigare inlägg. Över den finns underkjol och en överkjol. Båda har ett släp på ca 50 cm, och är hårt veckade mot linningen i midjan. Överkjolen är skodd med ett linneband längs fållen för att inte nöta för mycket på tyget. Rocken är enormt utsvängd i sidosömmarna, i höjd med midjan, vilket gör att tyget faller ihop och lägger sig på höfterna. Rocken är fodrad med naturfärgat linne, knapphålen är sydda med svart silkestråd och knapparna är 50-öringar som är klädda i samma tyg som rocken. Sist kommer hatten, som är sydd i svart ylle, har ett hattband av linne och en förstärkning med plastskena i brättet

Denna modell av dräkt börjar ses mot slutet av 1680-talet, och kvinnorna som bär dem gestaltas ofta med gevär. Modellen är starkt inspirerad av dåtidens mansdräkt, även om kvinnorna fortfarande bär kjol istället för byxor.

Bättre bilder, och bilder på alla plagg ska tas i en bättre miljö i sommar.

Och så lite originalbilder:

This entry was posted in 1600-tal, Hattar, Hel dräkt, Jacka, Klänning, Korsett. Bookmark the permalink.

0 Responses to Jaktklänning 1690-tal

  1. Vilken vacker dräkt! Och vilket fantastiskt tyg.
    Är dräkten gjord för att bäras till något särskilt lajv/re-enactment/händelse?
    Ser fram emot att se bilder på dräkten i rätt miljö. :)

  2. Pingback: Jaktklänning (igen) « Lajvsaker genom åren