Kragelundskjorteln

Det började med en lång filmkväll då jag ville ha något att pyssla med. Eftersom jag hade ett par meter ylle över så resulterade det hela i en handsydd kjortel, även om det tog lite mer tid än själva filmkvällen.

Kjorteln är inspirerad av Kragelundskjorteln, ett danskt fynd daterat som är C-14-daterat till ca 1040-1155. Jag har tyvärr inte kunnat hitta så mycket information om den, utan jag utgick från principskissen på denna sida http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carlson/cloth/kraglund.html, samt lite snabba läsningar i Bockstenmannen, Och Hans Dräkt, av Margareta Nockert. Jag har gjort vissa ändringar från orginalet, bland annat är halshålet gjort som en rakt streck som går vinkelrätt mot ärmarna, istället för fyndets halshål, som är lite mer rundat med stora sprund fram och bak. Även kilarna är ändrade till “vanliga” kilar, istället för originalkilarna, som ska vara breda i toppen, och rynkas mot kjorteln.

Alla sömmar är sydda med vaxad lintråd. Huvudsömmarna är sydda med efterstygn, och sömsmånerna är nersydda åt varsitt håll på insidan. En ganska så tidskrävande arbete, men fint blir det.

Kjoteln i sin helhet:

Ärmen från rätsidan och avigsidan

Närbild på tyget:

Närbild av sömmarna och fållen:

This entry was posted in 1000-tal, 1100-tal, Kjortel, Medeltid. Bookmark the permalink.

0 Responses to Kragelundskjorteln

  1. Pingback: Tidigmedeltida dräkt « Lajvsaker genom åren