Doublet med puffärmar

Äntligen har jag fått bilder på ett beställningsjobb som jag gjorde under vintern. Det enda jag har tillverkat på bilden är doublen. Den är sydd i två olika, kraftigt valkade ylletyger, och fodrad med ofärgat linne. Puffarna hålls upp av ylletyg. Jag är väldigt nöjd med tanke på att jag endast sydde efter givna mått, och inte hade möjlighet att testa plagget under processen. Passformen blev ändå rätt bra.

Doublen var ett plagg som utvecklades under mitten av 1300-talet, och fanns kvar i olika formen in på 1600-talet. Det som utmärker detta som en doublet från 1400-talet är puffärmarna, “dubbelknäppningen” och avsaknaden av knappar.

Bilderna är tagna av Stefan Henningsson: http://www.stefan-photo.se/

This entry was posted in 1400-tal, Doublet, Jacka, Medeltid. Bookmark the permalink.