Tidigmedeltida dräkt

Här kommer en liten dräkt som är ihopplockad av nya och gamla saker. Den är kanske mest tänkt att användas lite kallare dagar på vår och höst, men blir det några regniga dagar i sommar så kan ni se den live på Borgholms slott. Den är väl tänkt att passa något tidigmedeltida, även om den inte är baserad på något historiskt så skulle jag vilja placera den till perioden 1100-1300 Dräkten består av:

Struthätta: Detta är väl ett av de första plaggen jag har sytt i min lajvkarriär. För några år sen fick den en makeover, då jag sydde om den för hand, borderade med ullgarn och fodrade med ofärgat linne. Materialt är mörkt, medeltjockt, slätt ylle

Kjortel: Läs mer om den här

Hosor: Separata hosor utan fot i ylle. Inte helt nöjd med passformen, men så är de rätt gamla med…

Nålbundna knästrumpor: Tätt bundna knästrumpor i ett mörkgrått yllegarn. Inte mitt eget hantverk, men om någon är intresserad av något liknande kan jag förmedla kontakten.

Vantar: Läs med om dem här

Underkläder: Skjorta och brokor enligt Medieval Tailors Assistant. Brokorna är handsydda och skjortan maskinsydd med synliga sömmar sydda för hand.

Skor: Frontsnörskor med spikad sula. Yttersta sulan börjar bli lite väl tunn, så det är väl snart dags att sula om dem.

Och så bilderna:

This entry was posted in 1100-tal, 1200-tal, 1300-tal, Benkläder, Hel dräkt, Kjortel, Medeltid, Struthätta, Vantar. Bookmark the permalink.