Moy Bog

Denna gång blev den en klänning baserad på ett irländsk moss-fynd, som kallas “the moy bog gown”. Fyndet är inte c14-daterat, men utifrån skärning och snitt har man placerat den till den senare hälften av 1300-talet. Fyndet är ganska fragmentariskt, och man vet inte riktigt hur ärmarna såg ut, eller huvida den hade en kil fram eller inte. När jag tillverkade denna klänning så utgick jag främst från andra människors tolkningar och skisser. Det som jag vet skiljer sig från orignalet, förutom tyg och storlek, är knapparna. På fyndet så går knapparna ända upp till skulderbladen, men på denna klänning går de endast till armbågen.  För att få till ärmarna så krävdes flera olika inprövningar och svordomarna ekade över Umeå, men jag blev till slut nöjd med resultatet.

Klänningen är sydd i två olika ylletyger, knapparna är sydda av samma tyg. Alla stora sömmar är gjorda för maskin, men synliga sömmar och knapphål är sydda med vaxad lintråd. Efter det att bilderna togs så dubblerade jag antalet knappar, alltså en ny knapp mellan varje befintlig.

EDIT 25/01-09: La upp nya bilder på bland annat ärmkonstruktionen, ryggen och samtliga knappar.

img_2195 img_2194 img_2193 img_2186

This entry was posted in 1300-tal, Klänning, Medeltid. Bookmark the permalink.

0 Responses to Moy Bog

 1. Anders says:

  Ser riktigt bra ut det där, du är produktiv! Gillar färgerna också. Hur ser den ut i ryggen? Fyndet är ju lite småkrånglig på den punkten.

 2. adamnorman says:

  Tack för kommentaren! Kan tyvärr inte fixa bilder på ryggen förrän framåt sensommaren. Klänningen och dess ägare befinner sig i Finland under sommaren. Men jag ska fixa bilder så fort jag kommer åt…

 3. Pingback: Moy Bog (igen) « Lajvsaker genom åren

 4. Sara says:

  Den blev verkligen vansinnigt snygg. Jag har just beställt tre meter grönt ylle från Handelsgillet (må det vila i frid, snyft!) och funderar på om jag vill ha en moy bog av det. Något figursytt, i alla fall, fast jag har inte bestämt om jag vill ha snörning fram eller knappar. Exakt hur omöjligt torde det vara att få till de där skulderbladsbitarna när man nålar på sig själv?

 5. adamnorman says:

  Ja, riktigt synd med handelsgillet. Alla medeltidare i Sverige fick det lite svårare när dom la ner… Att få till ärmarna genom att nåla in på sig själv kan nog vara väldigt svårt, just eftersom det sitter på ryggen. Det kommer bli massas konstiga veck och sånt när man sträcker sig efter nålarna…. Finns det ingen i närheten som kan hjälpa dej, för det krävs nog att man har hjälp med denna klänning, åtminstone om man vill ha jättebra passform…

 6. Anna says:

  Att jag inte har sett den här bloggen sen tidigare! Jag ska själv göra en moy bog-klänning inför Medeltidsveckan, letar dock efter tyg. Har du själv gjort en egen rekonstruktion eller kör du med samma som http://histvarld.historiska.se/histvarld/draekter/1300borgkv/1300borgkv_kjortel.html ?

  Beundrar dina alster!

 7. adamnorman says:

  Jo, jag utgick väl från den tolkningen till största del, det finns en hel del annat nyttigt på nätet som kan vara bra att läsa och kolla på, t.ex http://matildalazouche.livejournal.com/3658.html
  Personligen upplever jag att ärmarna måste anpassas ganska mycket om man vill ha en bra passfrom, såvida man nu inte har exakt de mått som de olika skisserna är gjorda efter. Men testa många modeller i något skräptyg så ska det nog gå bra. Jag kommer följa din blogg med spänning!

 8. Pingback: Slöja « Lajvsaker genom åren