Moy Bog (igen)

Fick en beställning på ytterligare en moy bog klänning (samtidigt som jag gjorde den förra, det var alltså en sammanträffande att det blev två liknande klännigar i rad). Denna gången blev det lite mer utmaning, eftersom jag inte hade möjligthet att prova in den under processen. Dessutom skulle den vara i linne, som jag inte riktigt  föredrar när det gäller figurnära plagg. Hursomhelst, med mycket måttagning över mail, klippande och klistrande med mönsterbitar och så vidare så blev den till slut klar. Ångesten av total när jag skickade iväg den, eftersom jag trodde att allt hade blivit fel. Men det skulle visa sig att jag hade fel. Den satt, eftersom omständigheterna, väldigt bra, med djup urringning och lite vidare överärmar, precis som önskat från ägaren. Tänk så det kan bli ibland.

This entry was posted in 1300-tal, Klänning, Medeltid. Bookmark the permalink.

0 Responses to Moy Bog (igen)

 1. Martina says:

  Hej! Tack för en riktigt bra blogg! Jag gillar ditt arbete, jag tycker du är bra. (:
  Jag sitter här utan särskillt mycket kunskaper, men med stora ambitioner om vad jag vill sy och sådär. Så jag undrar helt enkelt: Hur hittar man historisk dräkt forskning, alltså hur hittar man info överhuvudtaget? Måste man konstruera alla mönster själv, eller går det att få tag på? Jag kan inte mönsterkonstruktion, är som sagt ganska färsk…
  Just nu har jag sytt färdigt grönlandsdräkten (som egentligen heter något annat flashigt på H, som jag har glömt), och har insett att jag gjort fel i sidorna. Heja mig! Så jag är lite irriterad…
  Hursomhelst, keep up the good work!
  /Martina

 2. adamnorman says:

  Hej! Tack för de kommentarerna. Det är sådana kommentarer som gör det roligt att blogga :). Jag hade själv inga som helst kunskaper när jag började sy, har inte gått någon direkt utbildning eller liknande. Egentligen har jag inga kunskaper nu heller, om man jämför med vissa andra människor där ute, allt är ju som bekant relativt.
  Info hittar man lite överallt, framför allt på nätet och i böcker, men oftast så krävs det en del anpassningar av befintliga mönster för att få det att stämma. Dessutom måste man tolka en del själv, eftersom bilder och liknande inte alltid säger så mycket om konstruktionen. Jag har väl lärt mig mest genom att göra fel, och sedan rätta till felen. Det viktiga där är att inte bli arg och ge upp om man gör fel, utan fundera på VAD man gjorde fel och HUR det kan ändras.
  Lite böcker som jag kan rekommendera är:
  “Medieval Tailors Assistant” av Sarah Thursfield
  “Kläderna och människan i medeltidens Sverige och Norge” av Eva Andersson

  De två böckerna kompletterar varandra ganska bra, den första är mer inriktad på konstruktion, tekniker osv, den andra är en avhandling som snarare beskriver hur man klädde sig gällande tyger, färg, vilka dräkter som passar i vilka perioder osv. Läs dem så har du en bra grund. Sen är Historiska Världar en guldgruva (http://histvarld.historiska.se/histvarld/) både forum och dräktsida är värda ett besök.

  Lycka till med sömnaden!

  Adam