Vadderad coif

Jag ska (förhoppningsvis) på lajv till våren. Då bär det av till RLS tillsammans med en grupp som ska köra 1200-tals kläder. Eftersom jag ska spela någon form av soldat så har jag nu suttit och pillat ihop en vadderad coif. I maciejowski-biblen finns det en hel del bilder på soldater, riddare och vanligt folk. Den vanliga coifen förekommer väldigt ofta på unga män, och den verkar vara konstruerad av två stycken, men en söm rakt över hjässan. En bild som visar David och Goliat är här extra intressant, eftersom den visar på användandet av vadderad coif under brynjehuva och kittelhjälm. Dessutom har Goliat ett par väldigt fräsiga lår-skydd, som vore intressant att kolla lite närmare på.

Jag gjorde coifen genom att först skapa ett tvådelat coifmönster som satt tight runt huvudet. Efter det klippte jag ut nio lager linne, antalet lager fick bestämmas av att en stor spillbit räckte till så många lager. Två av lagren klippte jag ut med sömsmåner (yttersta och innersta), och de resterande lagren utan sömnsmån. Därefter lade jag samma alla lager utom det innesta, kviltade samman med förstygn och fällde ned sömsmånerna. Kviltningen var lite slitsamt, dock inte själva sömnaden, det svåra var att få linjerna snygga och hyffsat lika på båda delarna. När kviltningen var klar så sydde jag dit den sista delen som ett helt vanligt foder på insidan, det är alltså inga spår av kviltningen inne i coifen. Nu, till sist, så sydde jag ihop de båda delarna, räta-mot-räta med täta kaststygn. Detta göra att den får en viss “huvudform” när man sedan vänder den rätt. Avslutningen fick bli ett linneband runt hela ansiktsöppningen så att den går att knyta lite snyggt.

Att tänka på till nästa gång:
*Den blir mindre än vad man tror. Denna blev i minsta laget för en person med stort huvud som undertecknad. Kviltningen borde inte göra de olika delarna mycket mindre, men likväl hände det. I och för sig så sticker rätt mycket av Goliats hår ut under hans coif, så det är kanske inte helt fel.
*Ta bilder under tillverkningen också
*Se till att ha synålar hemma

Tillägg 19/01-09: Eftersom jag inte vill fylla bloggen med mängder av likadana föremål så lägger jag numera upp liknande förmål i samma inlägg. Så idag kommer det upp ytterligare en hätta gjord på beställning. Samma princip dom den tidigare…

img_1935 img_1944

img_2182

This entry was posted in 1100-tal, 1200-tal, Hattar, Medeltid, Rustning. Bookmark the permalink.