Hätta från Das Hausbuch

“Mittelalterliche Hausbuch von Schloss Wolfegg” är daterad till 1480, och inne håller en hel del roliga bilder på bland annat kolarbetare, soldater, högre-stånds-personer, fåniga hattar, vackra vyer och konstiga maskiner. Något som är väldigt förekommande är en speciell sorts hätta som främst soldater verkar ha på sig under sina salleter. Eftersom jag har en sallet, så måste jag ju även ha en fånig hätta. Att döma av till exempel denna och denna bild så verkar den sluta tätt kring huvudet, hak-linjen går parallellt med munnen, och den har en nästan obefintligt krage. Efter lite improviserande med mönster och så vidare så kom jag fram till denna modell:

img_1952 img_1955

Hättan är sydd i ett rött valkat ylle, fodrad med vitt linne för att inte skava ihjäl mitt ansikte.

This entry was posted in 1400-tal, Hattar, Medeltid, Struthätta. Bookmark the permalink.