Chaperon

Ytterligare en hattbeställning. Denna gången blev det 1400-tal som är lite av en favoritperiod, vilket frekventa läsare av bloggen kanske har märkt. Hatten som skulle sys var en så kallad chaperon som ofta syns på män under sent 1400-tal. Under perioden ser vi en ganska stor variation i huvudbonader, men chaperonen och acornen verkar vara väldigt väl representarede. Ett par samtida exempel på olika chaperoner har vi här:

BELLINI, Giovanni
Portrait of a Young Man in Red
1485-90

BOTTICELLI, Sandro
Portrait of a Young Man
c. 1469

VERROCCHIO, Andrea del
Lorenzo de Medici
1480

Min version sydde jag i ett valkat tunt ylle, rullen är fylld med finfördelat tygspill och allt är sytt med vaxad lintråd.

img_2181

This entry was posted in 1400-tal, Assecoarer, Hattar, Medeltid. Bookmark the permalink.