Slöja

Denna slöja gjorde jag som julklapp åt en vän, som jag igår lyckades fånga på bild tillsammans med den. Tog även lite närmare bilder på rygg och ärmar till Moy Bog klänningen som jag har sytt till henne tidigare, de bilderna finns för beskådan i det inlägget.

Slöjan då… Olika huvudbonader är vanliga på både män och kvinnor under praktiskt taget hela medeltiden. När det kommer till återskapande av historia, och kanske framförallt lajv, så slarvas det en hel del. Detta tycker jag är synd, för huvudbonad är verkligen det där lilla extra som får dräkten att “stämma”. Idag är vi ofta väldigt ovana vid att bära huvudbonader i stil med slöja, åtminstone på en daglig basis. Synd eftersom slöjan dels är så vanligt förekommande, plus att det är en form av statussymbol. Jag har ingen stenkoll på slöjans betydelser, så jag tänker inte gå in på det heller. Men det bör ha varit en viktig social markör för den medeltida kvinnan, så mycket kan jag stå för.
Den slöjan jag sydde är en rektangel och en kvadrat.  Till slöjan hör även ett omstritt pannband, som finns med i MTA. Jag har inte sett några belägg för att det finns, men det är ett lätt sätt för nybörjare att få till slöjan. När man sen känner att man behärskar det, så kan man helt enkelt skippa pannbandet. Allt är handsytt i vitt linne.

img_2184 img_2187 img_21911

This entry was posted in 1300-tal, Assecoarer, Hattar, Medeltid. Bookmark the permalink.