Prolog 2010

För några veckor sedan så var jag på Prolog 2010, ett Svenskt lajvkonvent som hölls för andra året, även denna gång i Västerås.  Jag tänkte här sammanfatta lite av vad jag gjorde, och vad jag lärde mig.

Till att börja med så höll jag, tillsammans med min flickvän, i två workshops. Båda kretsade givetvis kring textil på lajv. Den första var en två timmars kurs i hur man bygger och hanterar en opstadgogn, det vill säga en enkel varptyngd vävstol. Fördelen med denna vävstolstyp, jämfört med andra är att den är lätt att bygga, använda och transportera. Alltså är det en ganska bra vävstol när det kommer till lajvsammanhang.

Den lilla workshopen samlade cirka femton intresserade deltagare som lyckades varpa en väv och väva en knapp decimeter. Kanske inte så mycket för världen, men vi hoppas att vi åtminstone har väckt ett litet intresse för vävning i Lajv-Sverige

Den andra workshopen som vi höll handlade om hur man skapar ett realistiskt fiktivt dräktskick. Alltför ofta ser man fiktiva dräktkulturer som till stor del bygger på våra egna fördomar och föreställningar om dräkt och utseende. Likaså händer det att man se dräktskick som inte borde vara accepterade eller ens möjliga i den fiktiva värld där de finns.  Vi började med att presentera våra tankar och flertalet olika historiska exempel på hur klimat, handel, händelser och personer har ändrat dräktskicket i olika delar av världen.

Efter detta fick deltagarna själva skapa dräkter utifrån ett antal världar som vi förberett. Det hela var mycket intressant och är absolut något att jobba vidare med. Förhoppningsvis så har vi fått någon lajvarrangör där ute att fundera lite extra när han eller hon skriver texterna som behandlar dräkt.’


Lite mer om vad jag gjorde på Prolog 2010 får jag återkomma med en annan dag.

//Adam

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.