I have a dream… about a larp

Jag skulle vilja åka på ett lajv. Ett litet lajv. Jag tänker mig 15 deltagare. Högst.

Ett lajv som handlar om det vardagliga livet på en gård i 1600-talets Sverige, varför inte året 1676? Inga monster i skogarna, inga förtrollade häxor, inga hemliga rådslag, domedagar, elaka adelsmän och hotande grannländer. Inte mer än vad som fanns 1676 i alla fall. För ska sanningen fram så är ju både tron på skogsväsen och häxor stor under 1600-talet, även om de värsta häxprocesserna tog slut just 1676. Domedagen och krig med andra länder ägde antagligen också en stor närvaro i den gemene luthersk-ortodoxe svenskens huvud. Hur det var med adelsmän och hemliga rådslag låter vi vara osagt, men jag är säker på att de förekom någon gång…

Frågan är hur stor del av detta som spelade roll för just folket på en bondgård i en vanlig svensk skog. Det anlägger säkert en grund för folkets världsuppfattning och liv, men det som antagligen var viktigare var medmänniskor och det dagliga brödet. Och detta vill jag gestalta på ett lajv.

Vad var viktigt för dem? Vad drömde de om, vad var de rädda för? Självklart vill jag har mer eller mindre än orgie i bra tillverkad rekvisita och spel, men också ett lajv med hantverk och självhushållning. Ett lajv där vi kommer nära den tid som en gång var, där upplevelsen blir så stor att man försvinner i tid, men inte i rum. Det behöver inte vara episkt, bara stort. Rörande. Berörande.

Femton personer, högst. Femton personer som innan lajvet får både skyldigheten, men också privilegiet att läsa in sig på livet under det sena 1600-talet. Det finns säkert fler än femtom lajvare där ute som klarar de eventuella krav som en händelse av denna kalibern skulle föra med sig. Men fler deltagare skulle sänka både kvalitén, realismen och djupet i spelet.

Frågan är, finns det några intresserade där ute? För det största arbetet är redan gjort…

This entry was posted in 1600-tal and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to I have a dream… about a larp

 1. Erica says:

  Jag är på! När vi nu faktiskt har satt ner allt arbete på de där texterna skulle det vara trevligt att göra något mer av dem. :)
  Jag minns mycket av de böcker vi plöjde igenom. Skulle gärna fortsätta plöja böcker om ämnet, men tror att jag behöver något som verkligen motiverar mig för att jag ska kunna ta mig i kragen och få det gjort. :)

 2. Fuchsia says:

  Men hallåååå! Lätt att jag är på! Sitter ju med bitar av överblivet ylle som jag planerade använda till såt 1600-talsgrejsomojs i skåne som det pratades om!
  Plus att jag har sjuuuukt mycket lajvabstinens!!!

  (Inte visste jag att du hade en annan blogg än den där Lajvsaker genom åren… ;D)