Vävning

Det har blivit väldigt lite skrivande om hantverk under lång tid nu, och faktum är att jag inte har så jättemycket att visa upp. Sen jag kom till Uppsala för snart ett och ett halvt år sedan har väldigt lite tillverkats. Mycket av min tid har gått åt till skolan med allt vad det innebär. Dessutom läser jag denna termin 150% vilket gör att ännu mindre hinns med. Men jag har ju nu läst textilvetenskap i över ett år, och det är en väldigt teoretisk utbildning, även om vissa praktiska moment ingår. Ett av dessa är vävning som verkligen är roligt. Så när jag förra julen fick en vävstol i julklapp av min flickvän så var ju lyckan gjord. Tyvärr så var den lite skev i hela sin uppbyggnad, så efter att ha satt upp en första väv i form av en trasmatta förpassades den till förrådet, där den får tänka över sina synder. Däremot så var ju Sara så pass klok att hon också hade skaffat en vävstol i Uppsala. Nu är den uppsatt och varpad med en linneväv.

Garnet är 16/2, trådtätheten ligger på ca 13/7-8 trådar per cm i varp och inslag, vilket gör att det blir ett väldigt kraftigt tyg. Sammanlagt ska det bli ca 12 meter färdigt tyg som ska gå till bland annat skjorta, särkunderdel, brokor osv. När det hela blir klar vet ingen, vi har nu vävt ca 3 meter. Det hela går ganska snabbt när man väl sätter sig. Det är tyvärr det där sista som aldrig hinns med.

Vävstolen är en riktig liten pärla och det syns på den hur välanvänd den är. Tramporna är blanknötta, och det syns precis var på slagbommen den förra ägaren greppade. En tradition som Sara och jag nu försöker fortsätta med. Dessutom är vävstolen begåvad med handknutna solv och träsked vilket inte är fy skam. Det gör kanske inte jättemycket för det färdiga resultaten, förutom känlsan då, vilken kan vara värd nog så mycket.

I övrigt så har jag ju sytt en 1800-tal-ish lajvdräkt till lajvet NeoVapori som gick av stapeln i september. De plaggen hade jag tänkt skriva om framöver, precis som den fula lilla hättan från Skjöldehamn som jag har påbörjat. Men det får bli senare.

Edit: När inlägget väl var färdigskrivet har vi vävt ca 5.5 meter, det går framåt!

This entry was posted in Textil. Bookmark the permalink.