Senaste tillskottet i samlingarna

I julas blev jag med spinnrock igen. Jag såg den i skyltningen på en öländsk second-hand-butik och blev genast lite här. Eftersom den stod i skylten, full med julpynt, så ville jag inte besvära i julstöket utan köpte grisen i säcken. Så jag betalade och lät den stå kvar i skyltfönstret. När de sedan skulle byta skyltning så var min mor snäll nog att hämta den och köra hem den till sig. Nu har jag varit nere och hälsat på, och har även testkört den nya rocken. Hjulet har gått isär lite i fogarna, men det är inget som påverkar rocken alltför mycket. Den är lättrampad och matar på fruktansvärt fint. Den ser inte speciellt sliten ut, utan känns till och med ganska ny.

20110406-184534.jpg

Anledningen till att jag föll lite för den var att den inte är den vanligaste av modeller. Den är absolut inte helt unik heller. Det finns liknande nya att köpa, och går då ofta under namnet “Polanaise”. Vill minnas att Marta Hoffmann tar upp modellen i “Fra fiber till töj” men jag kommer inte exakt ihåg vad hon säger.

Hur som helst så finns det två fiffiga funktioner med denna spinnrock. Dels har den tre spolar och två spolställ vilket underlättar om man vill göra tvåtrådigt eller om man tycker det är tråkigt att tömma spolen stup i kvarten. Detta uppskattas.

20110406-184302.jpg

Fiffig detalj nummer två är att de två vågräta och gängade käpparna som gör att man kan justera hjulet. På spinnrocken i Uppsala har hjulet slagit sig något vilket gör att drivtråden lägger sig längs ena kanten på hjulet och ibland hoppar över. På denna rock kan man helt sonika justera hjulets riktning så att tråden går jämnt och fint på spolen.

20110406-184249.jpg

20110406-184232.jpg

Jag glömde tyvärr att ta med bra ull från Uppsala, så jag fick testköra med lite tråk-ull från Ullcentrum i Kalmar. Trots att det mer liknade damm än ull så blev ett hekto tvåtrådigt garn av hyffsat kvalté producerat ganska snabbt, vilket nu är förfärdigat till en halsduk av min kära mor.

This entry was posted in Övrigt, Textil. Bookmark the permalink.

2 Responses to Senaste tillskottet i samlingarna

  1. Beijan says:

    Nörd!! Men den verkar onekligen fantastisk och jag ÄR avundsjuk på präxis allt. Spinnrocken, alla dina fantastiska kunskaper och att du dessutom inte bara kan utan gör oxo! Ser ut att vara riktig vår på ön….du vet ju hur d ser ut här uppe i Kallt-eå : /
    Kram

  2. Adam says:

    Nörd kan du vara själv! ;)
    Men avund driver ju världen framåt som vi alla vet, så det är bara att ta upp spinnrocken och börja du också. Det är duktigt beroendeframkallande…