Skjortan från Mora

Detta inlägg har låtit vänta på sig en stund, men nu äntligen har tiden funnits att sätta sig ner och skriva lite om ett av sommarens fynd.

På en antik- och samlarmässa i Mora under försommaren låg den och väntade på mig och för en mindre summa pengar blev en handsydd linneskjorta i gott skick min. Någon närmare anays kunde jag inte göra på platsen, men strunt samma när man står inför ett originalplagg. Nu har jag hunnit kolla lite närmare på den och har dessutom kofererat med kunniga och glada människor på Sätergläntan. Det jag kommit fram till vill jag gärna presentera här.

Det rör sig om en enklare arbetsskjorta, troligen från 1800-talets första hälft, maen kan tänka sig att en dalkarl som gick och svettades i denna skjorta medan kan kanske hämtade timmer i skogen. Oavsett vem som använde den och när så är den inte speciellt mycket använd, eller åtminstone väldigt varsamt. Den är i väldigt fint skick och även om den säkert är välanvänd så är den inte lappad eller lagad någonstans. Men den är som sagt väldigt enkel, vilket jag tycker gör den så intressant. Bort med alla manschetter, vitbroderier, nuggor, monogram och jävelskap och fram med blaggarn och skarvar!

Tygen

Så gott som allt tyg i skjortan ser ut att vara ett och samma stycke, sånär som på det tyg som utgör de fyra små förstärkningslapparna på axlarna. Det senare presenteras senare, medan det förra kommer här: Tyget i bål, krage, ärmspjäll, förslag och ärmar är ett hellinne i tuskaft, med fint lin i varpen och blaggarn i inslaget. Varpgarnet är tunnare än inslaget och har en varptäthet på ca 15 trådar per centimeter medan inslaget ligger på ca 10 trådar per centimeter. I inslaget finns mycket skräp kvar från beredningen och även om tyget än idag håller ihop väldigt bra så har det antagligen varit både bastantare och rivigare på den tiden det begav sig. Som rent tygsnusk finns här en närbild fotad med telefon genom lupp. Rutan är ungefär 1×1 cm.

20110921-210629.jpg

Vådbredden på tyget är ca 70 cm vilket antagligen är resultatet av en skedbredd på 1 1/4 aln och stadkanter finns åtminstone i sidsömmarna, sedan bör det finns en stadkant + traskant i höger ärm och två stadkanter + två traskanter i vänster ärm. Till axelförstärkningar verkar ett finare tyg vara använt med en trådtäthet på ca 16 x 13 trådar per centimter. Det finns lite vävfel här och var i tyget men inget riktigt intressant, kanske kan en extrem närstudie visa hur tyget har varit utlagt, men det är inget jag orkar med nu…

Skärning och detaljer

Skjortan består av ett stycke som är vikt för att forma framstycke och ett bakstycke, stycket är en våd brett och ca 220 cm långt vilket ger en skjortlängd på ca 110 cm. Således saknas axelsöm. Ärmarna är ca 40 cm i diameter och ca 50 cm långa. Den vänstra ärmen är dock skarvad längs med ärmen  (Hej bockstensmannen) och består av ett stycke på 30 cm och ett på 10 cm. I varje armhåla finns ett ärmspjäll på ca 10 x 10 cm och på insidan av skjortan finns fyra små lappar på axlarna som fungerar som någon slags förstärkning. Framtill sitter ett förslag som knäpps på skjortans högra sida. Den lilla kragen är en dubbelvikt remsa ca 7 cm hög. Strax ovanför förslaget finns också ett par knapphål på kragen, kanske för ett band eller en dubbelknapp av något slag?

Så gott som alla delar på skjortan är trådrakt skurna, sånär som på halshålet som är lite format, även det kanske bara rör sig om en centimeter i höjdled. Fram och bakstycket har små rynkningar mot kragen, en mitt bak och en på var sida om knapparna till förslaget. Ärmarna har en ganska rolig konstruktion eftersom de är tillverkade av ett rakt stycke, men smalnar av mot handleden. Denna avsmalning är helt enkelt gjord genom att tyget är invikt och nedsytt som väldigt stora sömsmåner. Varför göra saker krånligare än vad de är?

De längsgående sömmarna i sidan är sydda med efterstygn medan resten är sydda med en fällsöm för att skydda traskanter. Sömnaden är väl inte speciellt fantastiskt åt något håll, utan ser ut att fylla sin funktion utan att direkt imponera i stygntäthet eller rakhet.

Kort och gott en rejäl arbetsskjorta som kanske skulle kunna vara intressant för alla intresserade av 1800-talets folkliga mode. Önskas fler detaljbilder eller uppgifter så är det bara att säga till. Själv ska jag förhoppningsvis snart lägga ut ett egenvävt tyg på blekning för att sy en ny skjorta, med något bättre halsmått än denna.

This entry was posted in 1800-tal, Plagg, Textil, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Skjortan från Mora

 1. Anders L says:

  Grattis till fyndet, det bekräftar min bild av arbetsskjortor i allmänhet, dvs att de är väldigt enkla. Påminner ganska mycket om den jag sydde
  http://kurage.wordpress.com/2011/02/05/allmoge-ii-vangadrakt-ii-vardagsskjorta/

 2. Magnus says:

  Hej! Ser ut som en soldatskjorta, troligen lite använd då kronas kläder endast användes vid sommarens repmöten. Linnet ser även ut att vara av fin kvalitet, och lite för bra för att vara endast en arbetsakjorta.

 3. Adam says:

  Hej! Mycket spännande tankar! Inget som framkommit hittills, men eftersom den verkar vara relativt lite använd så kan ju det ju vara en lösning på den frågan. Linnet däremot tycker jag inte kan räknas som fin kvalité, utan ganska grov. Att det dessutom är många vävfel och många skävor kvar i tyget tycker jag talar för icke-professionell produktion.