Sätergläntan 3: Ränder och halvylle

Alltså, jag funderar lite över det där med halvylle. Det har blivit många diskussioner under året om hur bra halvylle är, hur det känns, hur det ser ut och hur mycket man vill ha det. Även om ordet halvylle egentligen bara säker en sak, att det är till hälften gjort av ullgarn, så tror jag det finns två huvudsakliga typer av halvyllen som folk tänker på. Dels menar man ett väldigt tunt, rutigt tyg i tuskaft där varpen är i bomull och inslaget i ullgarn. Dels menar man ett tunt randigt tyg i någon kypertvariant där inslaget praktiskt taget täcker varpen. Dessa är väldigt vanliga som dräkttyger i vår historia och har väl framförallt gjort sig kända under 17- och 1800-tal, något som i senaste numret av tidningen “Hemslöjd” refererades till som “allmogetiden”….

Hur eller hur, halvylle kan vara mycket mer än det här och det kan vara värt att tänka på att det enda namnet säger om tyget är att det ena trådsystemet består av ullgarn. Därför kan en hel del andra tyger passas in i detta begrepp, så även de kuddar som vi gjorde som projekt nummer två på Sätergläntan.

Efter en vecka med växtfärgning stod vi där med ett par hekto färgade tvåtrådiga ullgarner som alltså skulle bli bolstervar. I ett kreativt hetsmoln satt hela klassen och målade ränder på löpande band för att utforska det raka streckets möjligheter. Målet var att göra ett bolstervar i färg och ett i svartvitt. Efter ett tag tror jag de flesta kom fram till en formgivning som kändes bra och vissa kompletterande färgningar gjordes. Själv fastnade jag för någon slags skridande version med ränder som ökade respektive minskade i bredd.

Varpen sattes upp och den ganska grova bomullskvalitén i kombination med det tjocka inslaget gav täta och mastiga bolstervar i bindningen 3/1-kypret. Det hela var ett snabbt och ganska roligt projekt som gav två små kuddar. Baksidan gjorde jag av ett kypertylle från Medeltidsmode och stoppade det hela med en helt ordinär dunkudde som var storleken för stor, för att få riktigt hårt stoppade kuddar som inte säckar ihop.

This entry was posted in Sätergläntan, Textil, Vävning and tagged , , , , . Bookmark the permalink.