Sätergläntan 4: Mer kuddar, fast i rosengång

När man går en utbildning i ett hantverk så händer det sig ibland att man gör provlappar för att få koll på en teknik. Ska man göra en vävprov som man ska lära sig något av så bör man väva en lite längre bit, kanske uppåt en 40 cm. Detta råkar också vara en ganska vettig storlek för en mindre kudde, vilket innebär att det blev en del kuddar under detta läsåret.

I detta projekt skulle vi väva prover på olika typer av rosengång och till saken hör att jag tidigare på hösten hade fått ett otroligt fint fälltäcke i födelsedagspresent. Täcke var gjort i rosengång och givetvis så kommer ju idén att göra matchande kuddar i samma färger och samma mönster. Eftersom jag har en tendens att sätta ribban något högre än vad som är rådligt så bestämde jag mig också för att handspinna och växtfärga allt inslag. Joråsåatte…

Sagt och gjort, ett hetsspinnande av Guds nåde satte igång och mycket av den vita ryan och leicestern som fanns liggande förvandlades till garn. På grund av tidsbrist så blandade jag i en del handspunna garner som jag hade sen innan. Vissa av dessa garner var ganska ojämna, men detta ger ju endast karaktär åt tyget.

Garnet färgades sedan i de färger som fanns i täcket: Rött (krapp), gult (björk), blått (indigo), grönt (björk + indigo). Vitt och svart blev ofärgade. Efter detta började jag väva, ständigt stirrandes på de foton jag hade av originalet.

Resultatet blev två mindre och en större kudde som påminner om originalet men inte är några rekonstruktioner. Det ojämna garnet och de starka färgerna gjorde att den färdiga produkten kändes som ett riktigt mustigt hästtäcke från 1800-talet, inte helt olikt de som hänger och dräller bakom trappor och i märkliga skyrmslen och vrår på loppisar i Dalarna.

De färgade kuddarna blev i lös rosengång medan den grå/vita i är rosengång på tuskaftsbotten. Det provet jag gjorde i bunden rosengång finns inte med på bild, då vi inte riktigt kommit överrens än…

 

This entry was posted in Sätergläntan, Textil, Uncategorized, Vävning and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Sätergläntan 4: Mer kuddar, fast i rosengång

  1. Fint serru, och i de rätta färgerna dessutom.