Sätergläntan 5: En remsa med trasprover

Trasmattor.

Jag har ett lite kluvet förhållande till dem. Dels så är det antagligen just trasmattor som vävs i överlägset störst skala i vårt land. Det är det som väldigt många kommer att tänka på när vävning nämns. Detta är givetvis bra, det så att säga binder folk samman. Gör att det fortfarande finns folk som väver. Gör att människor som inte väver kanske ändå har en relation till vävning. Samtidigt så känns det ibland som att trasmattor är många människors enda relation till vävning. Något annat går inte väva… Som tur är så finns det många människor där ute som väver en massa andra saker, tunna, grova, avancerade, enkla, randiga och rutiga, som visar att det går att väva annat än trasmattor. Detta visades med all önskvärd tydlighet på Nordiska museets sommarutställning “Väv” som gick nu under sommaren 2012. En utställning som samlade vävare från hela landet och visade upp en enormt kraftfull och levande vävtradition som också är fylld med innovation.

Nåväl, nästa projekt på Sätergläntan var ju en trasväv. Under året har SHR passat på att fylla hundra. Detta ska ju givetvis firas med stoj och gamman genom hela landet, som till exempel på Nordiska museet, men också på Sätergläntan. Jag vet inte om vi redan nu hade fått veta att vi skulle väva trasvävar till utställningen på Nordiska museet, men det är av underordnad betydelse här, eftersom vi ändå började med ett mindre trasprojekt där vi skulle testa olika tekniker och variationer. Så en remsa med sju olika tekniker på rad tillverkades i rask takt och blev således mitt fjärde projekt på Sätergläntan.

Formgivningen och färgsättningen kanske inte blev den bästa på just denna produkt, men jag skyller på att detta är en provremsa och färgerna är endast “tekniska” så att jag tydligt kan se hur en teknik fungerar. Dessutom är det ibland svårt att hitta en bra avvägning mellan en trasas kvalité och färg, vilket gör det hela mycket lättare om man inte behöver ta hänsyn till färgen… Remsan är vävd med svart bomullsmattvarp 12/6 med vita ripsränder och är indelad i flera olika fält. Jag kommer inte här gå in exakt på hur man gör de olika teknikerna, men jag lägger upp bilder på var och en så att den klurige kan kolla själv. Annars är det ju bara att fråga.

 

This entry was posted in Sätergläntan, Uncategorized, Vävning and tagged , , , , . Bookmark the permalink.