Skräddaren och soldaten: Förberedelserna är klara.

Då har det gått nästan två månader sedan jag skrev något om uppsatsen senast och det är dags att sammanfatta lite av vad som har hänt hittills. Som alltid när det gäller lite större tankeprojekt som detta så känns det som att inget han hänt, samtidigt som det känns som att jag har jobbat otroligt mycket med det.

En hel del tid har tillbringats vid Krigsarkivet i Stockholm, en ganska trevlig arkivinstitution på Banérgatan i Stockholm. Det jag främst har undersökt där är handlingar som finns inom arkivet “Beklädningskontoret” som sorterar under Krigskollegium. Dateringen av arkivet är huvudsakligen 1720-1779 även om vissa äldre handlingar förekommer. Från detta arkiv har jag beställt fram volym efter volym, fotat och tagit med mig hem. Jag kan inte nog understryka hur skönt det är att kunna fota på plats, när det tar både tid och pengar att resa fram och tillbaka till Stockholm. På det sätt kan jag få med mig hundratals dokument hem och läsa dem i lugn och ro istället för att läsa dem på plats, vilket skulle reducera antalet dokument per dag till en bråkdel. Jag har hittat en hel del material som kan vara intressant för uppsatsen och för den dräktintresserade.

Bland det som jag personligen tyckte var roligast att hitta var ett inventarium över Beklädningskontorets lokaler som det såg ut i slutet av 1758. Där framgår bland annat vad som fanns “Uti Stora Kistan i Förmaket hwaräst de Aproberade profpersedlar förwaras”. Utan att säga för mycket för tidigt så vågar jag nästan påstå att det är en väldigt stor kista eftersom det ligger inte mindre än tjugosex olika klädeplagg i denna, utöver de mängder med tygprover, gehäng, flaskor och annat småplock som skulle finnas som modellmaterial. Självklart är det inte slut där, utan det fortsätter med en trälåda full med flaskor, remmar, gehäng, väskor och skor samt en koffert med halsduk, skor, skjortor och så vidare. Kort sagt en riktigt rolig lista över vad man kunder hitta på kontoret vid ett visst tillfälle.

Något annat som jag har jobbat med en stund är en längre rättsmål mellan överstens Lars Åkerhielm (på bilden här till höger) och dragonerna i Nyland och Tavastehus län. Bakgrunden verkar vara den att Lars Åkerhielm, då överste vid regementet, har blivit betrodd att ordna med nya uniformer för hela regementet. Tyvärr så visar det sig att kläderna är “så små och knappt tiltagna, at största sorten af Lif- Monderingen föga skall wara brukelig för karlar af minsta längd och tjocklek”. Lars Åkerhielm bedyrar givetvis sin oskuld och redogör för sina förehavanden i frågan i över trettio sidor. Utöver detta kommer alla bilagor som jag inte ens hunnit gå vidare på. Målet upptar ungefär två hyllcentimeter i arkivet, vilket ändå får ses som ett ganska omfattande mål med tanke på att mycket annat i volymen “Avgjorda mål” endast upptar ett ark. Hur mycket jag ska arbeta vidare med detta fallet vet jag inte, det uppkommer ju en hel del intressanta uppgifter i samband med redogörelserna, men samtidigt så är det bara ett fall av många. Men jag känner åtminstone att jag vill veta hur det går för överste Åkerhielm.

Sist men inte minst har jag ju varit på Kalmar läns museum och undersökt ett antal uniformsplagg som finns där. Det gäller en uniform för manskap och en för underofficer, båda från Kalmar regemente och av 1765 års modell, som personalen vid länsmuseet glatt och hjälpsamt visade. Det är en riktigt liten skatt dom har där nere. Jag hann också kika lite på en uniform av modell 1779, även om denna troligen kommer hamna utanför undersökningens ramar. Så nu har jag tonvis med detaljbilder och beskrivningar av knapphål, ficklock, tygkvalitéer och allt annat nördigt som man kan tänka sig få ut av två dagar med lite kläder från 1700-talet. Jag hade gärna lagt ut en bild, men får inte detta på grund av museets fotopolicy. Så är det någon som vill se en uniform från insidan så får ni besöka Uppsala, så lovar jag både bilder och kaffe! Istället kommer här en bild från Armémusuem, via digitaltmuseum, föreställande en musikantrock av samma årsmodell som uniformerna i Kalmar, men från Södermanlands regemente. Nästa steg blir att  undersöka de parallella föremål som finns på Armémuseum, något som förhoppningsvis sker i januari. Att döma av bilderna som finns på nätet så kommer jag hitta både likheter och skillnader i hur dessa föremål är tillverkade. Men vi får se närmare på andra sidan nyår.

Själva arbetet sker inom en nyskapad forskningsnod kallad “Early modern cultural history” vid historisk-filosofiska fakulteten. Involverade discipliner är historia, konstvetenskap, musikvetenskap och textilvetenskap. Eftersom ett av de historiska masterprogrammen handlar om just tidigmodern tid så finns det en viss övervikt av historiker i gruppen vilket är väldigt givande. Att mötas över ämnesgränserna är något som fler universitetsutbildningar borde satsa på, redan från grundutbildningen och upp på högsta forskningen. När man möter andra, vars språk man inte talar, så får man verkligen tillfälle att fundera över sitt eget ämne och vad det innebär. Det finns dessutom enorma mängder att lära över gränserna.

Sammanfattningsvis, det känns som att jag har en överblick och att förberedelserna för det stora arbetet är gjort. Jag har börjat i flera trådar samtidigt, jag kan läsa mina dokument någorlunda obehindrat. Jag har en uppfattning om tidigare forskning och över vad jag ska göra. Sen vet jag att det kommer alltid växa och ta nya vändningar som inte går att förutse nu, men de tar jag då. Efter nyår arbetar jag tio veckor heltid med uppsatsen och tio veckor halvtid. Sen är det maj. Då är den klar.

This entry was posted in Museer, Textil, Textilvetenskap, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.